Usein kysyttyä sikainfluenssasta
Mikä sikainfluenssa on?
Sikainfluenssa on A-influenssaviruksen aiheuttama sikojen hengitystiesairaus. Sikainfluenssaa esiintyy pääsääntöisesti sioilla, mutta se voi tarttua myös sioista ihmisiin ja ihmisistä toisiin.
Millaisia ovat sikainfluenssan oireet ihmisellä?
Sikainfluenssan oireet ihmisellä ovat samankaltaisia kuin tavallisessa flunssassakin. Oireina on tavallisesti kuumetta, yskää, kurkkukipua, lihaskipuja, päänsärkyä ja väsymystä. Osa sikainfluenssaan sairastuneista ihmisistä on kärsinyt myös ripulista ja oksentelusta.
Kuinka sikainfluenssa tarttuu?
Sikainfluenssa tarttuu ja leviää kahdella eri tavalla:
- Sikainfluenssaan sairastuneiden sikojen tai viruksen saastuttaman ympäristön välityksellä.
- Sikainfluenssaan sairastuneiden ihmisten välityksellä. Sikainfluenssa leviää samalla tavalla pisaratartuntana kuin normaali nuhakin – tavallisesti joko yskimisen tai nenän niistämisen seurauksena.
Voiko oireeton ihminen tartuttaa sikainfluenssaa toisiin?
A-influenssavirusten itämisaika on 2 – 7 vuorokautta, aikuisilla kuitenkin keskimäärin 2 – 3 vuorokautta. Pienet lapset erittävät virusta pidempään. Itämisajalla tarkoitetaan aikaa tartunnasta oireiden ilmaantumiseen. Tänä aikana viruksen kantajalla ei ole oireita, mutta hän voi tartuttaa tautia toisiin ihmisiin.
Onko sikainfluenssaan olemassa lääkettä?
Yhdysvaltojen terveysviranomainen, CDC, suosittelee ihmisille sikainfluenssan ehkäisyyn ja hoitoon oseltavimir- ja zanamivir-influenssalääkkeitä, joita markkinoidaan nimillä Tamiflu ja Relenza.
Onko sikainfluenssa vaarallinen raskauden aikana?
Yhdysvaltain tartuntatautivirasto CDC:n mukaan potilaan raskaus nostaa komplikaatioriskiä, koska raskauden aikana muun muassa immuunijärjestelmässä tapahtuu fyysisiä muutoksia. Sikainfluenssainfektio ja kuume raskauden alkuvaiheessa altistaa myös sikiövaurioille.
Katso myös: Sikainfluenssa ja raskaus